ERGİN PASLANMAZ, Tersaneler bölgesi gemi yan sanayi de 350 m2 ‘lik bir alanda faaliyet gösteren bir imalat atelyesidir.
2000 yılından beri gemi , yelkenli ve motorlu yatların ihtiyacı olan paslanmaz aksesuar ve ürünlerin imalatını ve yerine montajını yapmaktadır.Ayrıca inşaat sektörüne de çalışmaktadır
Firmamız sektörün ihtiyacı olan paslanmaz lumbozlar , paslanmaz düz ve dairesel kapılar , çapa ve çapa cepleri , çarık sacı , ırgat tablaları , her türlü paslanmaz vardevela ve siperlikler , paslanmaz merdivenler , paslanmaz mapalar , loçalar , babalar , paslanmaz özel menteşeler , paslanmaz su giderleri ,…vb. ürünlerin imalat ve montajını yapmaktadır. Kısaca akla gelebilecek her türlü paslanmaz imalatı yapmaktadır
Çalıştığımız firmalar ağırlıklı olarak Tuzla bölgesindeki tersaneler olmakla birlikte yurt içindeki tersaneler bölgesi ve yurt dışındaki tersanelere (Dubai ‘den Çin ‘e) çeşitli paslanmaz işleri yapmaktayız.
Firmamız yapılan imalatların projelendirilmesini , class sertifika işlemlerini ve testlerini de üslenmektedir
Çalıştırdığımız personeller en az on yıl deniz sektöründe çalışmış ve paslanmaz malzemeyi tanıyan , imalatının nasıl yapılacağını ve nasıl korunması gerektiğini bilen ve iş ve işçi sağlığı eğitimi alan kişilerden oluşmaktadır.
PASLANMAZ MALZEMENİN ÖZELLİKLERİ VE ÖNEMİ
Gelişen teknoloji bize birçok imkanlar sunmuştur.Bunların en önemlilerinden biride korozyona ve aşınmaya dayanıklı , yüksek mukavemetli ve uzun ömürlü paslanmaz çelik malzemedir.
Çoğunlukla kullanıldığı alanlar ; gıda , mutfak , otomotiv , tıp , kimya , petro-kimya , kimyasal depolama tankları , tekstil ve deniz sektöründe artan bir yoğunlukla kullanılmaktadır.
Denizcilik sektöründe korozyon istenmeyen bir durumdur.Bunun yanında ürünün estetikliği ve göze hitap etmesi ticari açıdan da çok önemlidir.
Bu nedenle AISI316 , AISI316L , AISI316Tı ,…. vb. paslanmaz malzemeler deniz suyuna ve korozyona karşı dayanıklı olduğundan imalatlarda çok sık kullanılmaya başlanmıştır.
Paslanmaz Malzemenin İmalat Şekli
Paslanmaz malzemelerden yapılan ürünlerden istenilen verimi alabilmek için imalat aşaması çok büyük önem taşımaktadır.
Her şeyden önce imalatta kullanılacak olan paslanmaz sac , boru , fittings malzemeler ve paslanmaz ürünler ; kesinlikle demir tozu , çapak , darbe ve çiziklere karşı muhafaza edilmelidir. Paslanmaz ürünlerin yerine montajı ya en son aşamada yapılmalı ya da işin gereği yerine monte edilmesi gerekiyorsa çok iyi bir şekilde muhafaza edilerek korunmalıdır. Çünkü tersane ortamında gemi sacı kullanılmaktadır. İşin doğası gereği gemi sacı kullanılarak yapılan imalatlarda kesme , taşlama ve kaynak işlemleri nedeniyle açığa çıkan demir tozları ve çapaklar paslanmaz malzemeler üzerine yapışır. Bunlar gözle görülebildiği kadar gözle görülemeyecek kadar küçük demir çapağı ve tozu da olabilir. İlk başta paslanmaz ürün üzerinde fark edilemeyen bu demir tozları deniz suyu gördükçe ve zamanla pas kusmaya başlar. Ayrıca çarpma ve darbe nedeniyle ürün üzerinde oluşan çiziklerde de deniz suyuna temasıyla birlikte paslanma meydana gelir. Bu da ürünün erken deformasyonuna neden olur.
Paslanmaz malzemenin imalatına başlarken ortamda kesinlikle demir ve demir tozu olmamalıdır. İmalatta kullanılan makine , takım ve el aletleri ile sadece paslanmaz malzeme işlemek gerekir. Aynı teçhizatla hem demir hemde paslanmaz malzeme imalatı yapılırsa ürünün erken korozyona uğramasına neden olur. Kaynak işlemlerinde kullanılacak elektrot ve kaynak telleri kaynatılacak malzemenin özelliğine uygun seçilmelidir.Kaynak ve birleştirmelerden sonra tesviye işlemi yapılır. Tesviyenin çok iyi ve düzgün olması gerekir. Aksi takdirde son olarak yapılacak olan polisaj işleminde ürün yüzeyi dalgalı ve bozuk çıkar. Tekne veya gemi üzerinde çok çirkin bir görüntü verir. Çünkü polisajı yapılan ürün ayna gibi parlar. En ufak bir darbe veya çizik tekne veya gemi üzerinde hemen belli olduğu gibi bu noktalardan erken korozyona sebep olur. Bu nedenle ürün tekne veya gemi üzerine en son aşamada monte edilerek ilk kullanıma kadar çok iyi bir şekilde korunmalıdır.